Blog / Tuz Odaları
Tuz odası, tuz mağaralarının şifalı etkilerini sağlıklı yaşam merkezlerine, alternatif tedavi kliniklerine hatta evlere taşımak için geliştirilmiş sistemlerdir. Haloterapinin(tuz terapisinin) özünde speleoterapi, yani tuz mağaralarının ve tuz yataklarının atmosferinde yapılan terapi vardır. Tuz terapisi ilk olarak 1843 yılında Dr. Felix Boczkowski ‘nin görev yaptığı Polonya’nın Wieliczka şehrindeki tuz madeninde (tuz mağarasında) çalışan işçilerin akciğer rahatsızlıklarına yakalanmadığını fark etmesi ve bu durumu bilimsel olarak ele alıp bulgularını raporlaması ile başlayan bir süreçtir. Bu olay akabinde Polonya’daki bu maden içerisinde dünyanın ilk tuz terapi merkezi açılmıştır. Devam eden zamanlarda dünya üzerindeki tuz mağaralarında benzer terapi merkezleri kurulmuştur. Bu ülkeler arasında Avusturya, Romanya, Kırgızistan, Rusya, Ukrayna, Slovakya, Belarus, Pakistan ve Nahçivan var. Nahçivan ‘da yer alan Duzdağ Mağarası 1980 yılından beri başta astım ve nefes darlığı olmak üzere solunum sistemi ile ilgili rahatsızlıklar için resmi devlet hastanesi olarak hizmet vermektedir. Modern tuz odaları, eski zamanlardan beri madencileri ve solunum problemleri çeken insanları iyileştirmek için kullanılan doğal tuz madenlerinin mikro ikliminin bir kopyası niteliğindedir.
Tuz odasının mineral kaya tuzuyla kaplı duvarları, sterilize ve negatif iyon ortamı oluşturur. Tuz odalarının içerisine kurulan negatif iyon makinesi, doğal mineralli kristal kaya tuzunu 50 ila 300 mikrona kadar öğüterek, tuzu solunabilir mikropartiküller halinde havaya karıştırır. Bu mikropartül halindeki tuzları solumak, solunum yollarındaki tıkanmaları açar. Anti mikrobiyal bir madde olan tuz bu sayede solunum yollarını doğal bir yolla temizler. Böylece daha rahat nefes alabilir, aynı miktarda havayı ciğerlerinize çektiğinizde daha fazla oksijen alabilirsiniz. Astım, nefes darlığı, KOAH, sinüzit hastalarında ciddi bir rahatlama sağlar. Yine -solunum sistemi ile ilişkili olarak rahat nefes alamama kaynaklı- uyku düzensizlikleri, uyku bozuklukları, sabahları yorgun uyanma durumlarında yüksek düzeyde faydası görülen bir yöntemdir.
Tuz terapisinin etkili olduğu rahatsızlıkları şu şekilde sıralayabiliriz: Astım, Alerjik Astım, Astım Bronşit, Nefes Darlığı, Sinüzit, Kronik Öksürükler, Genel Burun Tıkanıklıkları, Nefes Yoluna Bağlı Horlamalar, Geniz Akıntıları, Uyku Düzensizlikleri, Yorgun Uyanma